top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Vasiliki Garopoulou

Pilates Reformer στις Νευρολογικές παθήσεις

Τι είναι το Pilates Reformer;

To Reformer (κρεβάτι του Pilates) είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο μηχάνημα που σχεδιάστηκε από τον Joseph Pilates για την εφαρμογή της μεθόδου του. Αποτελείται από μία επίπεδη κινούμενη πλατφόρμα, η οποία μετακινείται μπρος και πίσω με τροχούς μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο. Η πλατφόρμα αυτή αποτελείται από δύο στηρίγματα, που τοποθετούνται πάνω στους ώμους του ασκούμενου κρατώντας το σώμα του σταθερό και η μετακίνησή της γίνεται σε συνδυασμό με τα ελατήρια που βρίσκονται ενσωματωμένα παρέχοντας διάφορα επίπεδα αντίστασης.

Υπάρχει επίσης ο μηχανισμός ασφαλείας, ο οποίος προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος και την πάθηση του ασκούμενου και χρησιμοποιείται για να ρυθμίζουμε την απόσταση που θα σταματήσει το κρεβάτι από τη μπάρα για τα πόδια (footbar). Τέλος, στην άκρη της πλατφόρμας υπάρχουν ιμάντες με λαβές, οι οποίοι μπορούν να τραβηχτούν με τα χέρια ή τα πόδια σε συνδυασμό με το σωματικό βάρος και την αντίσταση των ελατηρίων.

Ποια τα πλεονεκτήματα του reformer;

Το reformer προσφέρει όλα τα γνωστά οφέλη που έχει γενικά η μέθοδος του Pilates: • Ενδυνάμωση και σταθεροποίηση του κορμού • Αύξηση της ελαστικότητας των μυών • Καλύτερος έλεγχος του σώματος • Βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας • Αυτοσυγκέντρωση • Βελτίωση της στάσης του σώματος

Αυτά με την σειρά τους οδηγούν στην βελτίωση της καθημερινότητας, την ανακούφιση από πόνους και άλλες νευρολογικές και μυοσκελετικές επιπτώσεις που σχετίζονται με σωματικές ανισορροπίες που απορρέουν στις Νευρολογικές παθήσεις όπως: Πολυνευροπάθειες, Άνοιες – Νόσος Alzheimer, ΑΕΕ – Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Νόσος Parkinson κ.α.

Η παρέμβαση για την αντιμετώπιση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (όπως Φυσίατρους, Σύμβουλους αποκατάστασης, Γυμναστές με εξειδίκευση και φυσιοθεραπευτές επίσης με εξειδίκευση) με κύριο στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών.

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του reformer είναι η ποικιλία των ασκήσεων που παρέχει. Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν από ύπτια θέση, από καθιστή, από όρθια, από πρηνή, ξαπλωμένος πάνω σε box, τραβώντας τα λουριά, πιέζοντας με τα πόδια κ.α. Με άλλα λόγια το reformer μπορεί να εκπαιδεύσει πολλά μέρη του σώματος και να το δυναμώσει με ποικίλους τρόπους με έναν και μόνο εξοπλισμό, καθιστώντας το μάθημα πάντα ενδιαφέρον και ασφαλές. https://youtu.be/V-okLOdzXtQ


Το reformer είναι ικανό να φιλοξενήσει κινήσεις που καλύπτουν όλο το σώμα. Η αντίσταση που παρέχεται στις ασκήσεις και η ποικιλία τους βοηθούν στην ενδυνάμωση του κορμού. Η αστάθεια που δημιουργεί η πλατφόρμα και τα ελατήρια που έχουν διαφορετικές αντιστάσεις είναι πρόκληση και η προσπάθεια σταθερότητας μεγιστοποιεί την ενδυνάμωση του κορμού και βελτιώνει την ισορροπία.

** Εάν δεν είστε συνηθισμένοι στο να ασκείστε, να είστε προσεκτικοί και να μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία κατά την άσκηση, σταματήστε και ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε. Το να συνεχίζετε την προσπάθεια ενώ δεν νιώθετε καλά, δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς κ.α.


Επίσης, να θυμάστε ότι η πιο σκληρή και πιο επίπονη άσκηση δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη.


> Πότε να το κάνεις: τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα με μια ημέρα ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων.ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το Corpus Exercise Therapy Studio είναι ένας σύγχρονος χώρος άθλησης και ευεξίας που προάγει την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της σωματικής υγείας μέσα σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η ομάδα μας απαρτίζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο του Fitness και του Sport Rehabilitation με συνεχόμενη εκπαίδευση και παρακολούθηση νέων και σύγχρονων μεθόδων άθλησης και αποκατάστασης μυοσκελετικών τραυματισμών. Το προσωπικό μας λαμβάνει ενεργό δράση με συμμετοχές σε πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια στοχεύοντας στην παρακολούθηση των νέων, πρωτοπόρων και καινοτόμων μεθόδων. Στόχος όλων αυτών είναι η καθημερινή προσφορά των πιο σύγχρονων και εξειδικευμένων παροχών στα μέλη μας. Μέσα σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον, πραγματοποιούνται συνεδρίες personal (1), duet (2) και semi personal (3-5) με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων αποσκοπόντωντας στην μέγιστη αποτελεσματικότητα της άσκησης, καθώς επίσης και στην επίτευξη εξατομικευμένων στόχων των αθλουμένων μας. Συνεργαζόμενες εταιρείες που επιλέχθηκαν για τον εξοπλισμό του Corpus Exercise Therapy Studio με τα τελευταία τους μοντέλα, είναι η Balance Body (Reformer Pilates- Allegro 2), TRX, Real Ryder, Bosu κ.ά.

Γεωργία Παπακωνσταντίνου


Corpus Team
https://www.corpusstudio.gr/georgia-papakonstantinou.html


Γυμναστήριο/Κέντρο σωματικής ευεξίας


ΚΑΛΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ 14, Thessaloníki, Greece


231 431 5622


corpus.personalstudio@yahoo.gr


https://www.facebook.com/search/top?q=corpus

▶https://youtu.be/V-okLOdzXtQDr. Βασιλική Σ. Γαροπούλου M.Sc.´s., Ph.D., P.D.

Καθ. Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. – Μεταδιδάκτωρ Ιατρική Σχολή A.Π.Θ.

Καθηγήτρια ΔτΠΜΣ "Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα" Ιατρική Σχολή A.Π.Θ.

Καθ. Τομέα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών - Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΙΕΚ Δέλτα 360

Επ. Συνεργάτης Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών

Dr. Vasiliki Garopoulou M.Sc.’s., Ph.D., P.D.

Neurorehabilitation & Medical Exercise Specialist - Professor in "Neuroscience and Neurodegeneration" M.Sc. Medical School A.U.Th

Teacher in the Health & Social Services - Physiotherapy Department IEK Delta 360

Scientific Collaborator at the Greek Association of Alzheimer’s Disease and Related Disorders (Alzheimer Hellas)

Email: vgaropoulou@med.auth.gr

Facebook: Vasiliki Garopoulou

Skype: garopoulou.vasilliki

Linkedin: Vasiliki S Garopoulou

YouTube Channel: Vasiliki Garopoulou


· Site: https://www.msability.org/

· Site: www.neuromed-auth.gr

ΔτΠΜΣ "Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα" Ιατρική Σχολή A.Π.Θ


· Site: http://www.alzheimer-hellas.gr
Η Δρ. Βασιλική Σ. Γαροπούλου είναι Καθ. Επιστήμης Ειδ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.- Μεταδιδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής A.Π.Θ. και Επιστημονική Σύμβουλος Νευροαποκατάστασης - θεραπευτικής άσκησης.

• Κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Τίτλων-Διπλωμάτων - "Πολλαπλή Σκλήρυνση" Α.Π.Θ. με υποτροφία και δύο πιστοποιητικά μεταπτυχιακής - επαγγελματικής επιμόρφωσης του εξωτερικού.

• Κάτοχος διδακτορικού - Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ιατρικής & Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με τη Β' Παν/κή Νευρ. Κλ. Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

• Κάτοχος 2 μεταδιδακτορικών τίτλων-Διπλωμάτων: Ολοκλήρωσε τη 1η μεταδιδακτορική της διατριβή στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. στον τομέα Νευροεπιστημών ως υπότροφος του Α.Π.Θ. και τη 2η μεταδιδακτορική έρευνα στον τομέα της Ιατρικής & Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. με αντικείμενο την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

• Εκπονεί τρίτη μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα της Ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. με θεματική τις Νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

• Διατελεί Επ. Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών - Alzheimer Hellas. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις ακαδημαϊκού και μη ενδιαφέροντος ενώ έχει δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και σε διεθνή peer-reviewed περιοδικά.

• Διετέλεσε εκπαιδευτικός Eιδικής Φυσικής Αγωγής στην Α/θμια & Β/θμια Δημόσια Εκπαίδευση (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) από το 2004 καθώς και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση Δημοσίων ΙΕΚ.

• Ως Υπεύθυνη Επιστημονικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων Άσκησης Α.μεΑ. του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του Α.Π.Θ. και ως Επ. Σύμβουλος Αποκατάστασης της ΕΕΣΚΠ και μέλος του Δ.Σ. καθώς και ως Επ. Υπεύθυνη σε αθλητική σχολή - κέντρο δια βίου εκπαίδευσης με αντικείμενο, έχει παρουσιάσει: MULTIPLE SCLEROSIS & EXERCISE (L1&L2)® & Senior Fitness Course®. Διατηρεί την εργασιακή της θέση σε ιδιωτικό ΙΕΚ Εκπαίδευσης: ΙΕΚ Δέλτα 360 στον Τομέα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Καθ. Τμημάτων Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας και παραμένει Επ. Σύμβουλος Αποκατάστασης εταιρείας ειδικών βοηθημάτων αποκατάστασης της Θεσσαλονίκη.

• Έχει υπάρξει Υπεύθυνη των Προγραμμάτων: Bocce&Young Athletes των Special Olympics στη Θεσσαλονίκη καθώς και εκπρόσωπος-πρέσβειρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στη European Multiple Sclerosis Platform (Ε.M.S.P.) της Ελλάδος σε θέματα που αφορούν την Αποκατάσταση.


@Dr.Garopoulou

· Ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας

#therapies

#neurodegenerativedisease #drvasilikigaropoulou

#wearetheheroesofourtime

#msheroes

#eftalivegrmsday

#msday2021 #multiplesclerosis #msif #msability

#eftalivegr

#εφτάψυχοι

Vasiliki Garopoulou
Dr. Βασιλική Σ. Γαροπούλου M.Sc.´s., Ph.D., P.D.

Καθ. Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. – Μεταδιδάκτωρ Ιατρική Σχολή A.Π.Θ.

Dr. Vasiliki Garopoulou M.Sc.’s., Ph.D., P.D.

Neurorehabilitation & Medical Exercise Specialist - Professor in "Neuroscience and Neurodegeneration" M.Sc. Medical School A.U.Th

Teacher in the Health & Social Services - Physiotherapy Department IEK Delta 360

Scientific Collaborator at the Greek Association of Alzheimer’s Disease and Related Disorders (Alzheimer Hellas)

• Site: https://www.msability.org/

• Site: www.neuromed-auth.gr

ΔτΠΜΣ "Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα" Ιατρική Σχολή A.Π.Θ

• Site: http://www.alzheimer-hellas.gr
184 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Academic Status

bottom of page